Své kávové vášně se nemusíte vzdát ani na cestách: tipy, jak připravit skvělou kávu kdekoliv

23.10.2017|Kategorie: Jídlo na cestách, Tipy a triky|

Máte rádi kávu? Pijete ji každý den? Několikrát denně? Za poslední 3 roky jsem navštívil přes 500 nejlepších kaváren po celé Evropě a dobrou zprávou je, že lidi zajímá to, co pijí, stále více. Pokud se mě ale zeptáte na nejlepší kávu v životě, žádnou kavárnu nedokážu vybrat.


Vybaví se mi procházka po horách ve Švýcarsku, kde jsme vodu brali přímo z horského pramene, byla nám zima a káva nás krásně prohřála. Dýchali jsme čerstvý vzduch a bylo nám skvěle. Nebo naše první ráno na kávové farmě v severní Tanzanii, kde nám připravili kávu vypěstovanou pouhých pár set metrů od našeho domu s krásným výhledem do kopcovitého kraje.

Nejlepší kávové zážitky mám spojené s cestováním. V tomto článku se s vámi chci podělit o poznatky a postřehy a pomoci vám užívat si kávu ještě víc… a k tomu kdekoliv.

Možnosti pro kávičkáře na cestách

Pokud jste fanouškem dobré kávy a nechcete o ni přijít ani na cestách, máte prakticky pouze tři možnosti, jak ke své závislosti přistupovat.

Kávový detox

Tato možnost může znít hodně krutě pro ty z vás, kteří bez šálku kávy nemohou ani vylézt z postele. Jak mám bez kávy vydržet? Berte to jako experiment nebo kávový detox a vyberte si nápoj, který je v dané zemi výborný. My jsme si například v Maroku užívali skvělé mátové čaje a zároveň jsme si po návratu kávu o hodně víc užívali.

Stáhni si zdarma ukázku Travel Bible

Jediné knihy, kterou na cestách nedáš z ruky.

Najít dobrou kavárnu

Kavárny jsou jedním z nejlepších útočišť pro cestovatele a turisty. Teplo, nebo naopak chládek, internet, elektřina. A káva je ve většině zemí jednou z nejlevnějších položek v menu (i třeba v drahém Norsku). Hledání dobrých kaváren je už ale trochu oříšek a tipy na kvalitní a příjemné kavárny můžete nalézt na stránkách European Coffee Trip. Mimo Evropu můžete využít mapy projektu Third Wave Coffee Places nebo do Google zadat vaši destinaci a přidat „specialty coffee“ nebo „third wave coffee“. Pokud v daném místě nějaká kavárna je, měli byste mít šanci takto ji najít.

Připravit si kávu sami

Pokud druhý bod selhal, nebo jste mimo civilizaci a žádné kavárny ani navštívit nechcete, budete si muset kávu připravit sami. Když jsem začínal pracovat na tomto článku, popíjel jsem rwandskou kávu, kterou jsem si připravil v AeroPressu u pláže městečka Podgora v Chorvatsku. Slunečné ráno, šplouchání moře, vůně kávy – bylo to perfektní.

Shrnu zde praktické rady, jak si dát výbornou kávu téměř kdekoliv.

Co všechno potřebujeme

Připravit si kávu je vlastně jednoduché. Stačí vzít dobrou surovinu (čerstvou kávu), dobré nástroje (mlýnek a kávovar) a mít horkou vodu. Níže naleznete několik ověřených tipů a rad, jak tohle všechno správně vybrat.

1. Káva

A teď se dostávám na tenký led. Co kávičkář, to názor, jaká je nejlepší káva (italská?) a jak má správně chutnat (pořádně silná a hořká?). Není mým cílem vyvracet mýty spojené s kávou (protože nejlepší káva je ta, co vám chutná, jak říká motto mé oblíbené kavárny MAME v Curychu), ale spíše ukázat kritéria, která vám pomůžou při jejím výběru.

Co chci o kávě vědět, než si ji koupím a připravím?

  • Kdy byla upražená (chcete-li mít čerstvou kávu, ideální je spotřeba do měsíce od napražení).
  • Zda je prodávaná zrnková (káva si uchová nejvíc chutě a aromat, pokud ji nameleme těsně před přípravou).
  • Země původu (stejně jako u vína, různé geografické oblasti produkují kávu s charakteristickou chutí; čím víc o kávě v pražírně ví, tím větší šance, že bude dobrá).
  • Vůně (káva je ovoce, i po napražení by měla příjemně vonět).

Bohužel výběrovou kávu zatím v supermarketu nekoupíte, ale skvělou zprávou je, že v ČR už existuje spousta malých i větších pražíren kávy, které se soustředí na kvalitu. Jejich přehled můžete najít na webu European Coffee Trip (vyberte „roasters“). Pokud bych měl konkrétně doporučit pro různé regiony: Praha (doubleshot / Dos Mundos), Brno (Rebelbean), Olomouc (Kikafe), Liberec (NORDBEANS), Ostrava (Laura Coffee).

2. Mlýnek

Abyste v kávě uchovali co nejvíc chutí a aromat (přičichnutí k čerstvě namleté kávě je mojí nejoblíbenější částí kávového rituálu), doporučuji kupovat zrnkovou kávu a těsně před přípravou ji namlít. Na cesty se nejvíc hodí ruční mlýnky. Hlavními kritérii pro výběr jsou: kvalita mletí, váha a cena.

5 mlýnků v mém seznamu:

  • Lodos Temp – nízká cena, nízká kvalita (cena 299 Kč).
  • Hario Mini Mill Slim – nižší kvalita mletí, nižší cena a váha (cena 684 Kč).
  • Rhinowares Mini – průměrná kvalita mletí, nízká váha a skvělá skladnost (cena 1149 Kč).
  • Feldgrinder – vysoká kvalita mletí, vyšší cena, vyšší váha (cena 150 eur).
  • Comandante C40 MK3 Nitro Blade – extrémně vysoká kvalita mletí, vysoká cena, vyšší váha (cena 225 eur).

Z vlastní zkušenosti doporučuji na mlýnku nešetřit. Hned po kávě je to druhá nejdůležitější součást procesu přípravy kávy, která je ovšem i v některých kavárnách opomíjená.

Kávové příslušenství pohromadě.

3. Voda

Asi vás nepřekvapím faktem, že káva je vlastně z 98 % voda. Ze zrnka kávy se do vody dokáže rozpustit až 30 % jeho objemu, ale chuťově je příjemná od 18 do 23 %. Pokud se rozpustí méně, káva bude podextrahovaná a nepříjemně kyselá, v opačném případě bude přeextrahovaná, hořká a trpká.

Samotnou extrakci ovlivňuje mnoho faktorů, ale u vody nás zajímá kromě její čistoty a pitnosti především objem rozpuštěných minerálů. Čím víc minerálů ve vodě (tvrdá voda), tím méně kávy se dokáže rozpustit – a naopak. Tuto informaci zjistíte z etikety na balených vodách (jsou země, kde je kohoutková voda riziková), anebo můžete koupit přípravky a měřicí přístroje pro analýzu doma (ideálně v oddělení akvaristiky). Zajímavým srovnáním je připravit si kávu z různých vod například kohoutkové, filtrované (filtrační konvice), destilované a balené. Určitě poznáte rozdíl.

Vodu bychom tedy měli, ale na kávu ji potřebujeme horkou. Ideálně ne přímo vařící, doporučuje se okolo 93 °C. Při cestování používám klasický camping set (konvice od Primusu a hořák Coleman Fyrelite), takhle jsme si už připravovali kávu na plážích, parkovištích, v ulicích měst… vlastně kdekoliv. Pokud cestujete jen krátce, dobrou a rychlou variantou je vézt již uvařenou vodu v termosce, která – v závislosti na kvalitě – udrží vodu dostatečně teplou i celý den.

4. Kávovar

Dalším krokem je vybrat správnou metodu přípravy. Na cestu beru v potaz následující parametry:

  • nízká váha,
  • nerozbitnost,
  • kompaktnost,
  • lehká omyvatelnost a údržba.

Z tohoto už je asi jasné, že kávu v espresso mašině připravovat nebudeme. Nejen na cesty doporučuji milovníkům kávy různé varianty přístrojů na přípravu filtrované kávy. Důvod? Za investici 2–5 tisíc korun získáte výbavu, se kterou můžete konkurovat i nejlepším kavárnám na světě. U espressa byste museli investovat alespoň desítky, ale spíše stovky tisíc korun. Přestože miluji espresso nebo ranní cappuccino, raději si ho dám v oblíbené kavárně a ušetřím peníze i čas.

5. Volitelně: váha/stopky

V další části článku budu popisovat recepty na přípravu kávy. Pro dodržení receptu je důležité měřit váhu jednotlivých ingrediencí a čas přípravy. Na cestách je to většinou složitější, přitom chcete brát co nejméně vybavení. Stopky jsou funkcí většiny mobilů, takže je ani nemusím řešit. Kávu dokážeme předvážit ještě doma na kuchyňské váze a rozdělit na jednotlivé dávky do sáčků. Vodu například u AeroPressu nebo u moka konvičky odměříme přímo díky zařízení, anebo dokážeme „odhrníčkovat“ daný objem. Já na cesty používám malé váhy, které se dají levně koupit na eBay.

Vydejte se na kávovou farmu alespoň v článku, který sepsal Matouš: Za tajemstvím kávy do Thajska.

Skvělé tři nástroje na přípravu kávy na cestách

Existuje přehršel různých kávovarů a možností, jak kávu připravit. Tento přehled představuje dle mého názoru ty nejvýhodnější možnosti pro kávu na cestách.

Kávové zátiší při kempování na Zélandu

AeroPress

Na 99 procentech našich cest si připravujeme kávu v AeroPressu. Je to jeden z nejuniverzálnějších nástrojů, který je levný, lehký, nerozbitný a jednoduše se čistí. Milovníci kávy si AeroPress rychle oblíbili a od roku 2008 se pravidelně koná i mistrovství světa v přípravě kávy jeho pomocí. 

Je tak populární, že jsme se rozhodli o tom, jak se mu podařilo dobýt svět, natočit dokument AEROPRESS MOVIE.

V roce 2019 pak přišla na trh vylepšená a zmenšená verze pro cestovatele – AeroPress Go. Z už tak dokonalého přístroje se na cestování stal ještě dokonalejší.

Základní recept:

  • Namelte 15 gramů kávy (případně odměrka z AeroPressu).
  • Zalijte 250 gramy vody o teplotě 93 °C (až po okraj AeroPressu).
  • Doba zalévaní a louhování je zhruba 1 minuta.
  • V mezičase vložte papírový filtr do sítka a prolijte vodou (odstranění papírové chuti).
  • Otočte na hrníček/karafu a lehce tlačte zhruba 30 sekund.

Tento recept jsme vyzkoušeli s pražičkami z Vertical Coffee v parku v Budapešti. Samy mají kávy nejraději v přírodě a můžete se podívat, jak celý proces přípravy kávy v parku vypadá. Pokud vás zajímají i další možnosti, můžete vyzkoušet například původní recept samotného vynálezce, který vytvoří kávový koncentrát a ten potom naředí dle chuti.

Jednoduchá mašinka, se kterou připravíte výbornou kávu raz dva.

Ekologičtější variantou papírového filtru je filtr kovový, který můžete po použití recyklovat. Nevýhodou je složitější čištění.

Samotný AeroPress se dá koupit za 700 až 800 Kč na internetu nebo ve spoustě kaváren s výběrovou kávou.

Na dobré kávě jsme si pochutnali i v Budapešti.

Cafflano Klassic & Cafflano Kompact

Cafflano zaplavilo internet po své úspěšné kampani na Kickstarteru v roce 2015. Mezi jeho fanoušky patří i spoluautor Travel Bible Matouš Vinš a vypadá to, že na tento kávovar nedá dopustit. Jeho výhodou je, že při velikosti a vzhledu většího termohrnku se v něm ukrývá vše, co k přípravě kávy potřebujete: keramický mlýnek, dripper s kovovým filtrem, konvička na zalévání a také hrnek. Samozřejmě je vše uzpůsobené velikosti, ale svůj účel plní dostatečně dobře.

Nastavitelný mlýnek, nerezový dripper, konvici a termo hrnek v jednom.

Postup přípravy:

  • Odšroubujte horní část a do mlýnku nasypte 15 gramů voňavé kávy.
  • Odšroubujte mlýnek a do konvičky nalijte 250 gramů vody.
  • Zalijte kávu trochou vody tak, aby voda kávu zakryla, a nechte kávu „rozkvést“.
  • Po 20–30 sekundách dolijte zbytek vody.
  • Odšroubujte kovový dripper, vyčistěte ho a v hrníčku už je připravená káva.

Nevýhodou Cafflano Klassic je zdánlivě vyšší cena (Čerstvá káva: 2490 Kč). Pokud jste ale úplně na začátku a museli byste kupovat mlýnek za 1000–1500 Kč, stává se tento kávovar zajímavou a kompaktní možností. Oproti AeroPressu můžete připravit i o něco víc kávy – až 450 ml.

V roce 2016 ke Cafflanu Klassic navíc přibylo Cafflano Kompact. Jde o maličkou cestovní vychytávku, která v sobě kombinuje AeroPress a french press. Kávu jen zalijete vodou, necháte louhovat a po 1-3 minutách jednoduchým stisknutím přefiltrujete přes jemný ocelový filtr. Chuť kávy je z něj výrazně lepší než z Cafflano Klassic. Použít ho můžete buď samostatně, nebo v kombinaci s mlýnkem a hrnkem Cafflana Klassic.

Cafflano se dostalo mezi Vychytávky, které si na cesty balí čtenáři Travel Bible (3. díl) – do přírody i do města.

Moka konvička

Moka konvička je už od 70. let jednou z nejrozšířenějších metod pro přípravu kávy. Její ikonický vzhled je nerozlučně spojený s tradiční italskou domácností. Přestože my s ní většinou necestujeme, často je možné vidět ji v kempech. Proč tedy nenajít způsob, jak s ní připravit skvělou kávu? Popravdě to není tak složité, jak jsme se přesvědčili v našem nedávném videu.

Milovníci tradic i kempování si často potrpí na moka konvičku.

Doporučený postup:

  • Dle velikosti konvičky namelte na hrubo kávu tak, aby zaplnila celou kovovou násypku.
  • Ohřejte vodu a zalejte ji až k ventilu ve spodní části konvičky (teplá voda je lepší, jelikož zkrátí čas kontaktu kávy a vody).
  • Zašroubujte obě části (pozor – pálí) a dejte na hořák.
  • Tlak páry začne vodu vytlačovat přes kávu, voda začne pomalu vytékat v horní části konvičky. Jakmile uslyšíte chraplavý zvuk, voda už začne docházet a je na čase vypnout hořák.
  • Pokud můžete, ukončete extrakci kávy rychlým zchlazením spodní části konvičky. Studená tekoucí voda je ideální.
  • Káva je hotová, můžete nalévat.

Hlavním důvodem, proč káva z moka konvičky často chutná hořce a trpce, je použití staré, předemleté a nekvalitní kávy, ale také špinavá konvička. Velkou nevýhodou konvičky je, že se opravdu špatně čistí. Pokud to ale zvládneme (a tím myslím i samotný filtr a těsnění, které se dá i čas od času levně vyměnit), je velká šance, že káva bude chutnat výborně.

Další možnosti

Existuje ještě několik málo přístrojů, které jsou vhodné na cestování. Rád bych je krátce zmínil, přestože s nimi nemám zatím velkou zkušenost.

Milovníky espressa jsem zatím nepotěšil, ale i pro ně existuje jakási cestovní varianta. Tou je Nanopresso, se kterým připravíte opravdu silnou kávu. Na kávu i horkou vodu máte odměrky a minipresso je opravdu kompaktní. Neměl jsem zatím možnost testovat, ale určitě stojí za vyzkoušení, pokud bez espressa nedokážete žít (cena zhruba 1700 Kč). Druhou variantou je Cafflano Kompresso za podobnou cenu.

Napsat komentář

0

Nech si posílat novinky na email a žádný článek ti už  neuteče!