Gastronomický průvodce cestovatele: Jak nezůstat o hladu při cestování s batohem (2.)

Série článků o jídle na cestách, možnostech stravování a vychytávkách vznikla na přání čtenářů Travel Bible. V prvním díle jsme se zaměřili na cestování autem a karavanem či obytným autem. Sepsali jsme tipy od surovin přes nádobí a další užitečné pomocníky na cesty až po hotová jídla, která můžou zpříjemnit pobyt mimo civilizaci.

Tentokrát jsme si vzali pod lupu náročnější disciplínu, velmi limitovanou prostorem a váhou – balení jídla na treky. Pokud jste milovníci horských hřebenů, jistě vám neunikl článek Ferraty – cestování za adrenalinem od Venduly Říhové. Požádali jsme ji, aby se o několikaleté zkušenosti od zabalení na víkend až po náročný několikatýdenní přechod podělila. Díky!

Před cestou

Jestliže se chystáte na cestu s batohem a řešíte jídlo, je potřeba zvážit několik kritérií. Odpovězte si na otázky:

  • Jak dlouho budu na cestě?
  • Budu na trase míjet města, vesnice nebo nějaké farmy?
  • Najdu zdroje pitné vody?
  • Budu brát hotové jídlo?
  • Budu vařit? Mám potřebné vybavení?

Stáhni si ukázku Travel Bible

Jediné knihy, kterou na cestách nedáš z ruky.

Jídlo na víkend

Pokud cestuji s batohem na víkend, neřeším ve většině případů žádný vařič ani nádobí. Vím, že dva dny se dají v pohodě zvládnout na nevařené stravě konzumované za studena. Jediné pomůcky, které pro cestování na víkend využiji, jsou igelitové sáčky, plastové misky, kapesní nožík a láhev na vodu nebo camelbak (vak na vodu do batohu).

Láhev o objemu 1–1,5 litru volím v případě, že mám možnost vodu někde doplnit. Jinak vezmu camelbak o objemu 3 l, který na víkend většinou stačí. To ale neplatí v případě náročných sportů a horkého počasí – vždy zohledním konkrétní situaci a množství vody tomu uzpůsobím. Pokud po cestě budu míjet potok, ale nejsem si jista jeho nezávadností, přibaluji do batohu tablety na desinfekci a úpravu pitné vody. Jsou k dostání v lékárnách či na internetu.

Do plastových misek balím většinou ovoce, zeleninu a další věci, které je možné pomačkat. Nic neváží a víčko od misky může dobře posloužit místo talíře nebo prkýnka na krájení.

Plastové misky

Plastové misky

Mým tipem na snídani jsou ovesné vločky a müsli, které můžete zalít jogurtem nebo podmáslím. Takové jídlo je výživné a dodá tělu po ránu rychlou energii.

Ke svačině balím vedle zmíněného ovoce a zeleniny např. proteinové tyčinky, čokoládu, bonbony a oříšky pro rychlý přísun energie. Dále můžete přibalit sušené maso, sušené ovoce.

Co se týče oběda, mívám dvě možnosti. Obvykle s sebou balím sendviče – se zeleninou, sýrem a šunkou, resp. trvanlivým salámem, pokud je sendvič až na druhý den. Před výletem zjišťuji, zda nebudu míjet hospodu, restauraci nebo bufet, kde bych mohla otázku oběda vyřešit. Sendviče v takovém případě slouží jako večeře.

Pokud jsme sendviče zkonzumovali už k obědu, co bude k večeři? Vzhledem k tomu, že jde o víkendové dobrodružství, musíte řešit v podstatě jen jednu večeři (v sobotu).

Jídlo na týden

V případě delší výpravy postupuji stejně jako u zmíněného víkendu, ale přidám několik věcí. První nezbytností jsou kastrůlky nebo outdoorové nádobí. Tato lehká a skladná výbava se dá pořídit v řádu stokorun.

Do batohu přibaluji také vařič. Existuje několik typů:

  • Plynové vařiče
  • Benzinové vařiče
  • Lihové vařiče
  • Kombinované vařiče

Vybíráme vařič

Konkrétní typ vařiče zvolte podle charakteru vaší cesty. Osobně doporučuji poradit se přímo v obchodě, nebo poslat dotaz na e-shop, kde vám s výběrem poradí (v případě, že jsou profíci; pokud se vám jen snaží prodat nejdražší produkt, obraťte se jinam).

Já osobně používám plynový vařič, je lehký, skladný a náplně se dají sehnat prakticky v každém outdoorovém obchodě a kempu. Jen pozor – s náplněmi se nesmí do letadla, a to ani do zavazadlového prostoru. Sháním proto náplně až na místě, dnes není problém najít obchod předem na internetu. Stejně hledám i místa pro případné dokoupení náplně. Velké 450g balení vydrží pro dvě osoby zhruba 14 dní v případě, že na něm vaří ráno čaj a pak až večeři.

Plynový vařič

Plynový vařič

Tipy k potravinám a „vaření“

Dostáváme se ke konkrétním potravinám. Pokud berete vařič, určitě s sebou vezměte čaj nebo kávu. Po ránu si na čaji pochutnáte k snídani, dodáte tělu tekutiny, v případě zimy nebo deště se s ním můžete zahřát. O případném vylepšení slivovicí ani nemluvě.

Přes den dávám přednost rychlým sendvičům nebo obloženým chlebům, vařič používám jen večer. A co vařím? Pokud potřebuji šetřit plyn a čas, dělám buď sušenou bramborovou kaši, nebo kuskus, jelikož tyto potraviny stačí pouze zalít horkou vodou. Pro zpestření chuti s sebou vozím nějaké koření – pepř, sůl, papriku, kari, sušený česnek… fantazii se meze nekladou. Sáček s kořením je malý, skladný a lehký, ale dokáže dodat šmrnc nejobyčejnějšímu jídlu. Kaše i kuskus jsou skvělé třeba s konzervou tuňáka (kupuji jej zásadně v oleji, přičemž olej nevylévám a míchám ho rovnou do jídla).

K večeři můžete uvařit také těstoviny nebo rýži. Těstoviny jsou uvařené rychleji než rýže, šetříte tedy čas i plyn. Rýže zas nasytí na delší dobu. Vždy s sebou mám pro jistotu pár sáčků s polévkou. Tu vylepšuji různými přísadami, které zrovna mám po ruce – sýrem, uzeninou, bramborami… V Norsku jsem přidávala čerstvé houby, našli jsme je cestou.

Jídlo na delší výpravy

Někdy potřebujete vyrazit na delší výpravu. Nebudeme se bavit o extrémech typu expedice na Everest, kdy potřebujete šerpy, kteří vám jídlo ponesou… Pokud ale vyrážíte na dlouhé několikatýdenní túry, je jasné, že zásoby na celý ten čas neunesete.

V takových případech ušetříte trochu místa a hlavně zátěže, pokud přibalíte proteinové tyčinky. Dají se jíst místo oběda, protože tělu dodají potřebnou energii a živiny. Večeři pak řeším stejně jako v případě jídla na týden, přibalím ale ještě dehydrované jídlo. Je k dostání na internetu a v obchodech s outdoorovým zbožím. Většinou cestuji s partnerem, takže vozíme balení pro dva.

Nevýhodou dehydrovaného jídla je pořizovací cena. Balíček pro dva lidi vyjde zhruba na 240 korun, pro jednoho seženete od 160 korun. Nespornou předností je rychlost přípravy – sáček stačí pouze zalít vařící vodou. Další výhodou je chuť. Pravda, nepochutnáte si jako v restauraci nebo u maminky. Pokud ale už týden jíte prakticky jen těstoviny, oceníte chilli con carne, mysliveckou směs nebo hovězí s brambory takřka michelinskou hvězdičkou.

OBSAH POUZE PRO VIP ČLENY TRAVEL BIBLE

Ahoj bury5

Profil
Odhlásit

Nemáš přístup?

vipcardDo VIP členské sekce je vstup pouze pro ty, co si koupili boží Travel Bibli v tištěné nebo elektronické podobě zde na webu.

Máš knihu z knihkupectví? Vstup do členské sekce si můžeš dokoupit.

Nezapomeňte, že co do batohu zabalíte, to taky ponesete!

Šťastnou cestu.

Přečtěte si, jak na stravování při cestování autem a karavanem či obytným autem

Autorka Vendula Říhová miluje cestování, hory a vlky, ráda maluje a vaří. Jako dítě nesportovních rodičů se ke sportu dostávala postupně – nejdříve kolo, snowboard, běh. Pak se přidala vysokohorská turistika, ferraty a v poslední době i horolezecká stěna. Letos se chystá na svůj první maraton, jednou by to ráda dotáhla na horský ultratrail. Mezi místa, která jí nejvíce učarovala, patří Island, Norsko a v podstatě jakékoliv hory. Pracuje jako redaktorka, žije v Praze. Pokud byste ji chtěli kontaktovat, pak přes e-mail vendularihova@gmail.com.

Mautic is open source marketing automation