Gastronomický průvodce cestovatele: Jídlo při cestách autem a karavanem (1.)

06.09.2016|Kategorie: Jídlo na cestách, Tipy a triky|

Hlad není na cestách nejlepším společníkem. Dokonce si troufáme tvrdit, že dobré jídlo dokáže vyřešit spoustu problémů. U chlapů především. Jak ale jídlo na cestách řešit tak, aby nestálo příliš mnoho a přitom bylo dobré? V rámci seriálu na Travel Bibli vám poradíme, co zabalit a co nakupovat na místě. A začneme u cestování autem a karavanem. Autorkou článku je naše editorka Alena.

Možná to máte podobně jako já – záhy po snídani už přemýšlím, co bych zobla ke svačince, kolem svačiny už jsem v práci sondovala, kdo půjde kam na oběd. Stoupnout si ke mně v poledne a chrlit úkoly by bylo jako mávat rudým hadrem před býkem. A stejně to mám i na cestách. Abych byla dobře naladěná a užívala si přítomnost okamžiku, musím se dostatečně najíst. Stejně jako doma, i na cestách řeším kvalitu. Žádný extrém není dobrý, ale zdraví začíná u toho, co jíme, a množství energie je zrcadlem stravovacích návyků.

Doby, kdy jsme my Češi za jídlo na cesty považovali řízek s chlebem zabalený do ubrousku, rohlík s Májkou nebo zavařeným čímkoliv, už snad začínají ustupovat (pro pobavení se mrkněte na film Účastníci zájezdu). Kultura země se poznává i prostřednictvím gastronomie a je škoda se o tento zážitek zcela ochudit fortelnými zásobami z domova. Každá mince však má dvě strany. Chystat proviant na týdenní dovolenou se může jevit jako barbarství a přehnaná snaha ušetřit. Někdo může namítat, že s takovým přístupem je snad lepší zůstat doma. I týdenní dovolená v zahraničí může být pro mnohé finančně na hraně, a přesto chce své rodině tuhle kratochvíli, která je pro jiného běžným standardem, dopřát. Ušetřit se dá na ubytování, typu dopravy, ale třeba i na zvolené variantě stravování nebo na samotném jídle.

Série článků o jídle na cestách, možnostech stravování a vychytávkách vznikla na přání čtenářů Travel Bible. V prvním díle se zaměříme na cestování autem a karavanem či obytným autem. Podělím se s vámi o několikaleté zkušenosti z cest.

Začínali jsme na motorce, kam se vejde tak maximálně ešus, miniaturní vařič a hrnečky na čaj. Ale i to je slušný základ. Uvařit si po deštivé a chladné noci k snídani čaj je fajn start do nového dne. S kombíkem jsme byli v Norsku, s dítětem pak obytňákem na Balkáně, s 4×4 (má poměrně velký kufr) v Albánii, na Sardinii, Korsice a hodně po Čechách – stále s dítětem. Milujeme wild camping a troufám si říct, že už máme tuhle formu cestování vyladěnou, což se odráží v meziročních vychytávkách týkajících se jídla na cestách.

Stáhni si zdarma ukázku Travel Bible

Jediné knihy, kterou na cestách nedáš z ruky.

Vaše nová luxusní kuchyně se vejde do kufru od auta

Cestování autem s sebou přináší mnoho nesporných výhod. Nejste tolik limitováni prostorem jako v letadle, máte poměrně velkou dávku svobody. Skvělou výbavou, kterou můžete získat, je mobilní kuchyně.

Buďto se rozhodnete stravovat v restauracích, anebo si částečně vařit sami. Nejste pak odkázáni na nic. Nehledáte možnost, kde si včas objednat jídlo, ale na správném místě s úžasným výhledem si zastavíte a oběd/večeři dle chutí připravíte. Stále ještě jsou země, kde o restauraci celý den nezakopnete, a je škoda připravit se o přejezdy hor (to byl náš hlavní důvod pořídit auto 4×4) a usínání u praskajícího ohně pod hvězdami jen proto, že nemám jak připravit večeři a snídani. Anebo jsou země, kde by stravování v restauracích tvořilo vysokou položku rozpočtu a odrazilo by se v délce pobytu. Proto jsme na cesty začali vozit základní suroviny, vařič, nádobí a kreativní přístup k vaření.

Výhody a nevýhody vaření na cestách

Pokud vám čas strávený v kuchyni přijde jako zabitý a raději se najíte v restauraci, pak vaření v polních podmínkách nebude nic pro vás. Možná ale změníte názor, protože koukat do panelákové zdi v 3+1 při míchání guláše venku rozhodně nebudete.

  • + nemalá finanční úspora oproti stravování v restauracích
  • + díky úspoře si můžete dovolit déle cestovat
  • + můžete se vydat mimo civilizaci
  • + jste zcela svobodní
  • + jíte na krásných místech, na která jen tak nezapomenete
  • + jste sami, neruší vás hádka u sousedního stolu nebo vypruzelý číšník
  • – musíte plánovat, co budete vařit a co k tomu nakoupit
  • – část kufru auta zabírá polní kuchyně, takže golfové hole a 5 párů lodiček je doma v šatně
  • – časová ztráta nakupováním a vařením

20150618_140128_Richtone(HDR)

Výbava pro vaření jídla na cestách autem

Vařič

Aby mělo vůbec smysl bavit se o vaření jídla na cestách, je nutností pořídit vařič. Může stačit malý jednoplotýnkový, anebo praktičtější dvouplotýnkový. Jaké jsou hlavní rozdíly a přínosy? V první řadě skladnost. Dvoukilová bomba a dvouplotýnka zaberou dost místa. V každé zemi je jiný systém uzávěru plynu, takže český vařič funguje pouze na českou bombu. Výhodou však je rychlost, kdy souběžně vaříte jídlo i přílohu, nic nevystydne.

Nádobí na vaření

Do základní výbavy zahrnuji pánev, větší hrnec na těstoviny/polévky a menší na vše ostatní vč. vody na čaj. Určitě nepotřebujete konvici na čaj – má jednostranné využití a zabere spoustu místa. V čem vařím doma, může posloužit i na cestách… to je samozřejmě pravda, ale už při prvním balení zjistíte, že ucha u nádobí zabírají zbytečně místo. Nádobí buď nejde skládat do sebe, anebo vzniká spousta volného prostoru. Navíc pánvička má držátko. A co teprve pokličky. Řešením, které jsem si chválila při každém vaření, je nádobí Pinguin Rover S. Pro 3člennou rodinu stačí a zabere minimum prostoru díky skládacím držátkům. Ovšem pokud máte doma klasický hliníkový ešus a nechcete investovat, vystačíte i s ním. Při vaření nezapomeňte odklopit držátka, nebo si pak spálíte ruce.

pinguin-rover-s

Nádobí na servírování

Nejpraktičtější je plastové a plechové nádobí. Vydrží všechno a není ho potřeba mnoho. Dostatečně velká miska poslouží na müsli ke snídani, polévku i hlavní jídlo, uděláte do ní salát (ten lze servírovat i v hrnci). Na ostatní jídlo jsou fajn plastové talíře, klidně dětské z Ikea. Na čaj se hodí pro změnu plechové hrníčky nebo skládací silikonové hrníčky (poslouží i jako misky) a na víno jsou nezbytností skládací „skleničky“. Vždy mějte na paměti, že místa není dost, ideál je vkládat cokoliv do čehokoliv a využít každý kousek místa.

gsi-skladaci-collapsible-fairshare-mug

Ostatní nádobí

Pokud jedete na delší dobu a chystáte se opravdu vařit a ne jen ohřívat konzervy, bude se hodit i další nádobí jako prkýnko, multifunkční nůž „švýcarák“, příbory, vařečka, škrabka na zeleninu, naběračka, malé struhadlo.

Kam to vše uskladnit

Mobilní kuchyň bude tak velká, kolik prostoru jí v kufru auta vymezíte. My máme v kufru udělané spaní a prostor pod ním je částečně určen pro základní potraviny a kuchyňskou výbavu. Dva roky po sobě slouží pro tyto účely dva 45litrové plastové boxy z Ikea. Je do nich vidět, jsou snadno omyvatelné a vydrží toho opravdu hodně. Jejich nevýhodou je asi 5 mm vysoká drážka po celém obvodu dna, která znesnadňuje manipulaci – drhne po dně kufru, který je hluboký 1 m. Je třeba myslet i na tyto drobnosti, protože tahat 5 týdnů bedny, které se zasekávají a jsou těžké, je k zlosti.

Vychytávky

Cestovní lednička a minigril. Cestujeme opravdu hodně a některé investice se vyplatí udělat. Klasická autolednička s ventilátorem se napájí z autobaterie. Už při první cestě do Norska se nám podařilo celou noc parádně chladit, jen jsme ale ráno nenastartovali. Máme tedy v autě dvě autobaterie – vedle té pro auto ještě druhou pro ledničku a ostatní výdobytky moderní doby. Lednička výrazně zvyšuje komfort, třeba už jen tím, že nemusíme denně dokupovat jogurty, mléko, máslo, sýry. Ale i víno a pivo má správnou teplotu kdykoliv během dne.

Gril na dřevěné uhlí s námi jezdí několik let. Rybu nebo steak prostě na malé pánvi neuděláte.

Stolování

Opět záleží na prostoru, kterým vaše vozidlo disponuje. Příjemným rozšířením je střešní box, kam se vejde již zmiňovaný gril a pohodlné sedačky, případně skládací stůl, abyste nemuseli jíst vestoje, nebo vkleče u plastových beden Ikea.

Jaké suroviny zabalit a z čeho uvařit

Základní suroviny

Co zapomenete sbalit, na cestě dokoupíte. Jídlo se prodává všude, ani na cestách nebudete strádat. Je dobré předem rozmyslet, co asi tak plánujete vařit, a některé suroviny podle toho odlít/odsypat. Primárním důvodem není finanční úspora, ale nedostatek prostoru. Vozit s sebou 1 l oleje, 1 kg cukru, 0,5 kg soli nebo 1 l Jaru je fakt zbytečné. Pro tyto suroviny používám malé skleničky se šroubovacími víčky a popisuji je shora, abych nemusela každou brát do ruky.

A co tedy vozím? Olivový olej, cukr, sůl, marmeládu, balsamiko, Jar, šťávu, kečup a hořčici. Dříve jsem vozila i koření, co kdybychom chtěli vařit tohle nebo tamto. Teď vystačím s mletým pepřem a paprikou, kmínem. Neuškodí kostka bujonu, rýže, špagety, müsli a pak už dál dle libosti a prostoru. Vezu i základní ovoce a zeleninu – ne pro úsporu, ale zpravidla první 3 dny nenakupujeme. Přepravujeme se do cílové destinace a nechceme ztrácet čas pokaždé v jiném supermarketu.

Logicky se nabízí otázka, co nevozit. Neberte velké zásoby čehokoliv, s největší pravděpodobností část přivezete zpět. Jakmile se ocitnete ve Francii, tak poslední, na co budete mít chuť, je český hermelín, nebo v Itálii Zátkovy těstoviny. Všude jsou trhy, stejně jako u nás. Anebo se prodává u silnic. Je jedno, jestli jste v západní Evropě, nebo na Balkáně. Zeleninu nekupujte v supermarketech, často je to oschlý „odpad“. Pro bagety zajděte do pekárny, chutnají lépe a vydrží déle. Ryby si kupte u rybáře v přístavu, anebo si je ulovte.

Hotová jídla na cesty autem

Jíst na cestách autem se dá dobře a zdravě (záleží na tom, co za zdravé považujete, je to každého volba). Můžete jíst výhradně v restauracích, na ulici, vařit si sami, anebo kombinovat. Loni jsem měla napsaný seznam jídel, která chci vařit, nakupovala jsem lokální suroviny a ztratila spoustu času u plotny. Tomu jsem letos chtěla předejít a začala pátrat po hotových jídlech. Nemám na mysli pytlíky se sušeným jídlem, po kterých stejně máte hlad a gurmánský zážitek si nepřivodíte ani s nejvyšší představivostí. Stejně tak konzervy jakéhokoliv druhu nebyly v mém hledáčku zájmu. Zatoužila jsem po opravdovém dobrém domácím jídle. Ideálně vakuově baleném, aby nezabralo místo, bylo skladné, lehké, skladovatelné mimo lednici. Žádné sklo.

Adventure menu

Adventure menu

Sortiment není až tak velký. Přítel jezdí na motorce, díky tomu jsem znala Adventure menu. Jenže poměr cena/gramáž mě neuspokojil. Jídlo je už s přílohou, chutné, má dokonce samoohřev (ideál pro motorkáře). Nají se však jen jeden… a my jsme 2 plus dítě. Na doporučení jsem nakoupila Expres menu a byla mile překvapená. Hlavní jídla šťavnatá, spousta masa, dvojporce bez přílohy 600 g a cena 130–160 Kč. Polévky levnější, chuťově mě však neuchvátily. Na druhou stranu pro rodiče s malými dětmi budou super, protože nejsou překořeněné ani přesolené.

Další variantou, kterou jsem ale nezkoušela, jsou Hotovky.cz.

Vaření na cestách verze 2.0 – karavan a obytné auto

Velmi příjemná záležitost, speciálně pokud máte malé děti. Samotné cestování tímto způsobem nabízí vysoký komfort. Vezete si ubytování, stravování a dopravní prostředek v jednom. O své zkušenosti se v rozhovoru podělil ostřílený cestovatel Víťa Válka. Mimo jiné se dozvíte, proč místo obytného auta zvolil karavan, nebo jakým způsobem si karavan vytunil právě v kuchyňské sekci.

Přečtěte si celý rozhovor Víťa Válka: „Cestování v karavanu s rodinou mi pomáhá být mnohem víc nad věcí a nestresovat se kvůli drobnostem.”

Karavan nebo „obytňák“ nabízí vůči autu vysoký luxus. V podstatě si vezete svoji kuchyň. Zastavíte a můžete vařit i stolovat. Příprava jídla je pohodlná, protože nemusíte hledat suroviny ani pomůcky. Vše má své místo, stačí škrtnout sirkou. Voda teče z kohoutku, lednička má i mrazák, nádobí umyjete ve dřezu a v modernějších modelech je i mikrovlnka, nebo trouba. Sporák má víc než 2 plotýnky, lednice je prostornější a úložné prostory téměř nekonečné. Limitovat se v podstatě nemusíte a zabalte si klidně i mouku a vejce, kdybyste chtěli smažit palačinky nebo péct chleba.

Další výhodou je stolování. Jíte z talířů, pijete z keramických hrnečků a skleniček. Nádobí nemusí být univerzální a jíte u stolu na polstrovaných sedačkách.

Mám i zkušenost s cestováním na malé jachtě, přirovnala bych ji k obytňáku na moři. Vaření a stolování je komfortní záležitostí, pokud netrpíte mořskou nemocí. Při prvním vaření vás zaručeně rozesměje sporák, který sám drží rovnováhu i v náklonech.

Alena Bartošová

Stáhni si zdarma ukázku Travel Bible

Jediné knihy, kterou na cestách nedáš z ruky.

Zabalit a vyrazit

Ať už cestujete jakkoliv, vždy je třeba zvážit, co je nutné sbalit. Platí to o oblečení, vybavení i jídle. Každá cesta přináší nové zkušenosti a je přípravou na lepší další cestu. Letos mi balení hodně usnadnil seznam všeho potřebného uložený v elektronické podobě. Kdykoliv se k němu můžu vrátit a využila jsem ho i při týdenní cestě po ČR.

Vybavte se na cestu – nejprodávanější produkty na Travel Bibli

Roční VIP členství + ebook Travel Bible
Před 2 hodinami zakoupil(a) Eva z města: Kolín 5
 
Obnovené roční VIP členství
Před 17 hodinami zakoupil(a) Lukáš z města: Písek
 
Obnovené roční VIP členství
Před 18 hodinami zakoupil(a) Olga z města: Návsí
 
Vietnamská rebélie
Před 22 hodinami zakoupil(a) Adam z města: Praha
 
Travel Bible a Travel Jobs + roční VIP členství + 2 další položky
Před 1 dnem zakoupil(a) Daniel z města: Kadaň
 
Travel Bible a Travel Jobs + roční VIP členství + 2 další položky
Před 2 dny zakoupil(a) Jan z města: Frydek-Mistek
 
Tištěná kniha + roční VIP členství
Před 2 dny zakoupil(a) Petr z města: Studénka
 
Obnovené roční VIP členství
Před 2 dny zakoupil(a) Matúš z města: Brno
 
e-kniha: Najdi svůj ONLINE GRÁL (ePub, Mobi, PDF) + 1 další položka
Před 2 dny zakoupil(a) Sandra z města: Aš
 
Travel Bible a Travel Jobs + roční VIP členství + 2 další položky
Před 2 dny zakoupil(a) Adam z města: Praha 4
 
E-kniha: Travel Jobs
Před 2 dny zakoupil(a) Petr z města: Praha
 
Obnovené roční VIP členství
Před 2 dny zakoupil(a) Petr z města: Praha
 
Tištěná kniha Travel Jobs + e-book
Před 2 dny zakoupil(a) Marie z města: Uhersky Brod
 
E-kniha: Travel Jobs
Před 3 dny zakoupil(a) Jirkáč z města: Praha 5
 
Tištěná kniha + roční VIP členství
Před 3 dny zakoupil(a) Michaela z města: Klatovy
 
Tištěná kniha Travel Jobs + e-book
Před 4 dny zakoupil(a) Sandra z města: Aš
 
Tištěná kniha Travel Jobs + e-book
Před 4 dny zakoupil(a) Tomáš z města: Moravský Beroun
 
Tištěná kniha + roční VIP členství
Před 4 dny zakoupil(a) Irena z města: Třinec
 
Boží notes a 4 náhradní bloky
Před 4 dny zakoupil(a) Petra z města: Meziboří
 
Tištěná kniha + roční VIP členství
Před 4 dny zakoupil(a) Nikola z města: Znojmo